Réservez l'achat de votre chalet locatif

auprès du constructeur désigné
[BS] geoLagon u Kanadi - Stotine brvnara koje će formirati energetski samodovoljno selo (VIDEO)

[BS] geoLagon u Kanadi - Stotine brvnara koje će formirati energetski samodovoljno selo (VIDEO)

Lire l'article complet sur ekapija 

U Kanadi se planira izgradnja fantastične lagune na otvorenom koja će tokom cele godine imati prijatnu temperaturu zahvaljujući "ogromnom termosu" - grejnom sistemu koji će se nalaziti ispod. Projekat je nazvan geoLagon i biće najveći na svetu, a uključivaće i stotine brvnara koje će formirati energetski samodovoljno selo.

geoLagon je osmišljen kao atrakcija na otvorenom, a u njemu će posetioci moći da se opuste i uživaju u okolini. Biće izgrađen u mestu Šarlvoa u Kvebeku, a vode lagune prostiraće se na oko 12.000 m2 i biće zagrejane na prijatnih 39°C tokom čitave godine. Laguna će tako biti utočište od hladnih temperatura u regionu koje zimi padaju znatno ispod nule.

Daleko veći od spektakularne Plave lagune na Islandu koja se prostire na 8.700 m2, geoLagon bi trebalo da postane najveća laguna tog tipa na svetu. Zagrevaće se kroz energetski ekosistem koji se sastoji od geotermalnih, biomasnih, fotonaponskih i solarnih sistema grejanja, zajedno sa termalnim rezervoarom ispod baze lagune u kome će se skladištiti toplota.

Vlasnik i izvršni direktor geoLagona Louis Massicotte ponosno ističe da ima patent na čekanju za ogromni termos ispod ovog bazena.

On kaže da bi dalja optimizacija i tehnologije kao što je rekuperacija toplote iz kanalizacije mogle da dovedu do toga da geoLagon selo ima višak energije i čak postane snabdevač energijom. Za sada je siguran da će projekat u najmanju ruku moći da se održi bez crpljenja energije iz mreže.

To potvrđuje i studija održivosti koju je sprovela kanadska kompanija za održivu energiju Akonovia, koja je upravljala projektom i zaključila da se njegove potrebe mogu zadovoljiti ovim obnovljivim izvorima energije.

Oko lagune će biti izgrađene brvnare koje će sakupljati sunčevu energiju fotonaponskim omotačem kako bi pomagale pokretanje toplotnih pumpi za vodu. Ove vikendice će moći kratkoročno da se iznajme, a 80% njih je unapred prodato investitorima.

GeoLagon će se nalaziti na oko 45 minuta od grada Kvebeka, pa će posetioci imati lak pristup umetničkim galerijama, golf terenima, skijalištima, restoranima i posmatranju kitova.

U prvoj fazi predviđena je izgradnja 150 vikendica na solarni pogon, zatim laguna kao druga faza, a onda i preostalih 150 vikendica. Početak gradnje se očekuje u martu 2023. godine i trebalo bi da traje oko 18 meseci. Massicotte planira da izgradi još tri ovakve lagune u Kvebeku.

 

Lire l'article complet sur ekapija 

Translation missing: fr.general.search.loading