Réservez l'achat de votre chalet locatif

auprès du constructeur désigné
[HR] U KANADI SE GRADI NAJVEĆA GEOTERMALNA LAGUNA NA SVETU

[HR] U KANADI SE GRADI NAJVEĆA GEOTERMALNA LAGUNA NA SVETU

Lire l'article complet sur LuxLife 

Island više neće biti jedina zemlja koja nam pada na pamet kada čujemo izraz „geotermalna laguna“.

Najveća geotermalna laguna na svetu uskoro će biti izgrađena u Kanadi. Planom je zapravo predviđeno da veštačka laguna bude fokus banjskog sela koje se sastoji od stotina brvnara. Projekat, koji će se zvati geoLagon, nalaziće se u regionu Šarlvoa nedaleko od Kvebeka. Prema informacijama, prostiraće se na više od 12 hektara, što je 3.500 kvadratnih metara više od čuvene islandske Plave lagune.

Voda će se održavati na oko 39 stepeni Celzijusa tokom cele godine, što je idealna temperatura tokom zime, kada se živa u termometru tokom večernjih časova praktično konstantno spušta ispod nule. GeoLaguna će se grejati „ogromnim termos sistemom za grejanje“. Objekat koristi geotermalni, biomasni, fotonaponski i solarni sistem za proizvodnju toplote, koja se zatim skladišti u termalnom rezervoaru ispod lagune. Sistem može da obezbedi energiju čak i okolnim područjima, ali će u prvoj fazi projekat (uključujući lagunu i okolno selo) učiniti potpuno energetski samodovoljnim.

Laguna će biti okružena grupama vikendica sa solarnom energijom. Dizajneri projekta zamišljaju geoLagon kao ogromnu turističku destinaciju, pa će vikendice biti dostupne za kratkoročni zakup. Treba napomenuti da je oko 80% svih kuća već privuklo interesovanje investitora.

Laguna koju je napravio čovek neće biti jedina atrakcija za posetioce jer će se selo nalaziti manje od sat vremena severno od grada Kvebek. Glavni grad provincije se može pohvaliti živopisnom kulturnom scenom, finim restoranima i lakim pristupom nizu aktivnosti na otvorenom, uključujući golf, skijanje i posmatranje kitova.

Izgradnja geoLagona će se sastojati iz tri faze, od kojih će prva početi u martu sledeće godine. Biće izgrađena prva polovina vikendica, zatim će biti izgrađena laguna i na kraju će se završiti ostatak vikendica. Trajanje projekta do njegovog završetka procenjeno je na približno 18 meseci.

 

Lire l'article complet sur LuxLife 

Translation missing: fr.general.search.loading