Réservez l'achat de votre chalet locatif

auprès du constructeur désigné

[HU] Tech: Kanadában építenek egy hatalmas szabadtéri lagúnát, egész évben kellemes meleg lesz benne

Lire l'article complet sur hvg.hu

Egy teljesen energiafüggetlen településként nőhet ki a földből az a projekt, amit Kanadában terveznek megvalósítani, geotermikus energia segítségével.

Az Izlandon található, mintegy 8700 négyzetméteres Kék Lagúnánál is jóval nagyobb lesz a geoLagon, egy kanadai fejlesztés, amit a geotermikus energia segítségével fognak működtetni, egyfajta szabadtéri látványosságként – írja a New Atlas. A portál szerint a projekthez kisebb házak is tartoznak, amik nem igényelnek majd normál energiaellátást.

A tervek alapján a Charlevoix-ban épülő lagúna vize mintegy 12 000 négyzetméteren terül majd el, és egész évben legalább 39 Celsius-fokos lesz. Így, ha a régióban télen nulla fok alá süllyed majd a hőmérséklet, a fagyos levegő elől menekülők kellemes menedékre lelhetnek itt.

A lagúna működtetéséhez szükséges hőt egy biomasszából, fotovoltaikus és napelemes fűtési rendszerekből álló energetikai ökoszisztéma garantálja, valamint a lagúna alján található hőtároló. Ezt a projekt ötletgazdái viccesen termoszként emlegetik, hiszen szinte ugyanúgy működik, ahogy a folyadékoknak kitalált termosz.

Louis Massicotte, a geoLagon tulajdonosa és vezérigazgatója azt mondta, egy fenntartható energiával foglalkozó szervezet, az Akonovia már lefutott egy megvalósíthatósági tanulmányt. Ez pedig arra a következtetésre jutott, hogy a geoLagon akár energiaszolgáltatóvá is válhat. Ő maga egyébként biztos benne, hogy a projekt képes lesz fenntartani magát anélkül, hogy a hálózatból áramot venne.

A lagúna körüli házikók rövid távú, Airbnb-szerű bérbeadásra is alkalmasak lesznek. A három szakaszból álló projekt első része is velük kezdődik: első körben 150 ilyet építenek fel, rajtuk napelemmel. A második szakaszban jöhet a lagúnával kapcsolatos munka, végül pedig további 150 faház. Az építkezés várhatóan márciusban kezdődik, és körülbelül 18 hónapig tart majd.

Lire l'article complet sur hvg.hu

Translation missing: fr.general.search.loading