Invest in a Airbnb chalet

with the designated builder

[SK] Francúzska dedina vás prenesie do budúcnosti. Jej výstavba začne v roku 2023

Read complete article on ASB.SK

V Kanade už onedlho vyrastie prvá energeticky sebestačná dedina s lagúnou plnou horúcej vody. Ambiciózny projekt je zaujímavý hneď z niekoľkých dôvodov a súperí o čas s projektom Elona Muska.

Najväčšie geotermálne spa v Kanade, najväčší svojho druhu na svete. Takéto prívlastky dostal projekt geoLagoon zahŕňajúci stovky chát usporiadaných okolo lagúny s horúcou vodou. Inšpiráciou mu boli geotermálne lagúny na Islande – táto krajina je priekopníkom vo využívaní geotermálnej energie. Najznámejšou je turistami vyhľadávaná Modrá lagúna, postavená v roku 1976 v blízkosti geotermálnej elektrárne Svatsengi.

Obnoviteľné zdroje energie aj patentovaný zásobník tepla
Podobný potenciál má aj kanadský projekt s názvom geoLagoon. Jeho ambície sú dokonca ešte vyššie. Projekt zaberie 12-tisíc m2 a zahŕňa 300 chát sústredených okolo lagúny, ktoré vytvoria energeticky sebestačnú dedinu.

Lagúna bude mať vďaka patentovanému systému vykurovania termálnych nádrží stálu celoročnú teplotu 39 °C. Tú si udrží aj v zimnom období, keď teploty klesajú hlboko pod nulu. Dediny s lagúnami pod holým nebom budú 100 % energeticky sebestačné vďaka využívaniu solárnej a geotermálnej energie, biomasy, ale aj vďaka patentovanému tepelnému zásobníku. Ten uchová horúcu vodu s teplotou 70 °C, ktorá bude vykurovať chatky.

Prvá energeticky sebestačná dedina na svete
Louis Massicotte, majiteľ a generálny riaditeľ geoLagon, plánuje výstavbu štyroch dedín vo francúzsky hovoriacej provincii Quebec v Kanade v oblastiach Laurentides, Charlevoix, Estrie a Lanaudière.

Každá z nich prestavuje investíciu vo výške 325 miliónov dolárov (v prepočte vyše 329 miliónov eur). Cieľ vytvoriť prvú energeticky sebestačnú dedinu na svete splní pravdepodobne ešte skôr ako Elon Musk so svojou solárnou štvrťou SunHouse v Texase.

Efektívne hospodárenie s vodou
Pod základňou lagúny sa bude nachádzať obrovská termálna nádrž poháňaná energiou z obnoviteľných zdrojov. Fotovoltika na chatách absorbuje slnečnú energiu a pokryje 100 % spotreby termálnych čerpadiel. Pridaním ďalšej technológie, akou je napríklad rekuperácia tepla z kanalizácie, by si takáto dedina mohla energiu dokonca aj vyrábať.

Následne by prebytky ponúkala okolitým obciam, najmä v ranných špičkách. Vďaka využívaniu dažďovej a odpadovej vody projekt ráta aj s oveľa menšou spotrebou podzemnej pitnej vody, a to o 90 až 95 %. Chaty postavené z prefabrikovaných dielov budú vybavené výlučne sprchami, pričom sivá voda poslúži na splachovanie toaliet.

Raj pre turistov
Začiatok prác je naplánovaný na marec 2023 v Charlevoix, pričom projekt je rozdelený na tri časti. Prvú tvorí výstavba 150 chát na solárny pohon, v druhej etape nasleduje vybudovanie lagúny a nakoniec výstavba zvyšných 150 chatiek. Stavebné práce sa neskôr začnú v ďalších troch lokalitách. Keďže wellness rezort je predovšetkým turistickou atrakciou a chatky sa budú prenajímať, návštevníci lagúny sa môžu tešiť na neďaleké galérie v Quebecu, lyžiarske strediská, golfové areály a reštaurácie v okolí.

Dedina (a mesto) budúcnosti
Louis Massicotte, ktorý stojí za ideou tohto projektu, plánuje vytvoriť dedinu budúcnosti v symbióze s prírodou. Do jej dizajnu vložil aj niekoľko symbolov – biela farba hlavného pavilónu v lagúne a jeho tvar symbolizujú nekonečno, spolu s odrazom na vodnej hladine vytvára architektúra budovy ležatú osmičku.

Samotná lagúna má zase tvar trojuholníka, ktorý je symbolom tepla. Energeticky sebestačná dedina geoLagoon je však len prvým krokom k jeho ďalšiemu snu – vybudovaniu veľkého sebestačného mesta.

Read complete article on ASB.SK

Translation missing: en.general.search.loading