Invest in a Airbnb chalet

with the designated builder
[CZ] Největší geotermální laguna na světě bude nejen turistickou atrakcí.

[CZ] Největší geotermální laguna na světě bude nejen turistickou atrakcí.

Lire l'article complet sur Techsvet 

V Kanadě se plánuje výstavba nové velkolepé laguny pod širým nebem, kde bude voda udržována v příjemné teplotě po celý rok díky obrovskému topnému systému umístěnému pod ní, jak píše server New Atlas.

Projekt nazvaný geoLagon, který bude největší svého druhu na světě, je navržen tak, aby splynul s okolní přírodou. Zahrnuje stovky okolních chatrčí, které vytvoří osadu, jež bude zcela energeticky soběstačná. GeoLagon kopíruje vzor islandských geotermálních lagun a je navržen jako atrakce pod širým nebem, kde mohou návštěvníci relaxovat a užívat si okolí.

Voda se bude rozkládat na ploše přibližně 12 000 metrů čtverečních a bude celoročně ohřívána na příjemných 39 °C, a to i při teplotách vzduchu, které v zimě v regionu klesají hluboko pod bod mrazu. Plánovaná geolaguna bude největší na světě, mnohem větší než islandská Modrá laguna, která má rozlohu 8 700 m2. Bude vytápěna energetickým ekosystémem sestávajícím z geotermálního, biomasového, fotovoltaického a solárního vytápění, spolu s tepelnou akumulační nádrží pod dnem laguny, která bude uchovávat teplo.

Další optimalizace a technologie, jako je například rekuperace odpadního tepla, by mohly vést k tomu, že se osada geoLagon stane dokonce dodavatelem energie. Pozitivní však je, že projekt bude alespoň schopen se udržet bez odběru energie ze sítě. Po dokončení projektu bude laguna obklopena skupinami chatek, které budou pomocí fotovoltaického obložení zachycovat sluneční energii a pohánět tepelná čerpadla pro ohřev vody. Chaty by se mohly krátkodobě pronajímat ve stylu Airbnb.

Přestože je geoLagon koncipován jako turistická atrakce, bude postaven asi 45 minut od Quebecu, takže návštěvníci budou mít snadný přístup i do galerií, na golf, do lyžařských středisek a na pozorování velryb. Výstavba je plánována ve třech fázích. Nejprve bude postaveno 150 chatek na solární pohon, ve druhé fázi bude následovat laguna a poté zbývajících 150 chatek. Stavba by měla být v Charlevoix zahájena v březnu a měla by trvat přibližně 18 měsíců.

 

Lire l'article complet sur Techsvet 

Translation missing: en.general.search.loading