Invest in a Airbnb chalet

with the designated builder
[SK] Najväčšia geotermálna lagúna na svete bude nielen turistickou atrakciou

[SK] Najväčšia geotermálna lagúna na svete bude nielen turistickou atrakciou

Lire l'article complet sur Nextech 

V Kanade sa pripravujú plány na veľkolepú novú lagúnu pod holým nebom, kde sa bude udržiavať voda na príjemných teplotách po celý rok prostredníctvom obrovského vyhrievacieho systému pod ňou. Projekt s názvom geoLagon, ktorý bude najväčší svojho druhu na svete, je navrhnutý tak, aby splýval s prírodným prostredím. Zahŕňa aj stovky okolitých chát, aby sa vytvorila osada, ktorá bude úplne energeticky sebestačná. GeoLagon nasleduje vzor geotermálnych lagún Islandu a je určený ako atrakcia pod holým nebom pre návštevníkov, aby si oddýchli a vychutnávali okolie.

Voda sa bude rozprestierať na ploche približne 12 000 štvorcových metrov a celý rok bude zohriata na príjemných 39 °C, a to aj pri mrazivých teplotách vzduchu, ktoré v zimnom období klesajú v regióne hlboko pod nulu. Plánovaná geolagúna sa stane najväčšou na svete, bude oveľa väčšia ako islandská Modrá lagúna s rozlohou 8700 m2. Vyhrievať sa bude prostredníctvom energetického ekosystému pozostávajúceho z geotermálnych systémov, biomasy, fotovoltiky a solárnych ohrevných systémov spolu s tepelným zásobníkom pod základňou lagúny na akumuláciu tepla.

Ďalšie optimalizácie a technológie, ako je rekuperácia tepla z kanalizácie, by mohli viesť k tomu, že osada geoLagon sa dokonca stane poskytovateľom energie. No pozitívne je už to, že projekt bude prinajmenšom schopný udržať sa sám bez čerpania energie zo siete. Po dokončení projektu budú lagúnu obklopovať zhluky chát, ktoré budú zachytávať slnečnú energiu pomocou fotovoltického obloženia, ktoré pomáha prevádzkovať tepelné čerpadlá na vodu. Chatky by sa dali krátkodobo prenajímať v štýle Airbnb.

Hoci geoLagon je predstavený ako turistická atrakcia, bude postavený asi na 45 minút od mesta Quebec, takže návštevníci budú mať jednoduchý prístup aj ku galériám, golfu, lyžiarskym strediskám či pozorovaniu veľrýb. Výstavba je naplánovaná v troch etapách. Najprv sa má postaviť 150 chát na solárnu energiu, v druhej etape bude nasledovať lagúna a potom zvyšných 150 chát. Výstavba by sa mala začať v Charlevoix v marci a mala by trvať približne 18 mesiacov.

 

Lire l'article complet sur Nextech 

Translation missing: en.general.search.loading